Android vagy iOS?

Sok bejegyzést lehet ezzel kapcsolatban olvasni, de szúrják a szemem a hülyeségek. Az alábbiakban egy egészen korrekt, többször átgondolt irományt olvashattok.

Tulajdonképpen ez majdnem ugyanolyan helyzet, mint az Apple vs. Windows, az iOS mellett egy ugyanolyan teljes értékű operációs rendszer teremtetett, amely kiszolgálja a pór népet. Az más dolog, hogy az android hihetetlen magas mértékben fejlődött. Egészen hihetetlen, hogy pár évvel ezelőtt ehhez képest hol tartott. Természetesen a dolognak kapitalista szaga van. Kitérnék az első pontra, ami merőben nagy különbség a két rendszer között.

Az android gyorsabban elavul, mint a régebbi iPhone-ok. De olyannyira, hogy alsó kategóriás, androidos készülék nem teljesen félév után használhatatlanná tud válni a szegény felhasználó kezében. Ennek is a legfőbb motívumát nagyon jól bemutatja ez az úr a videóban: https://www.youtube.com/watch?v=9lYp50TramA

Az androidos készülékek eleve úgy vannak megalkotva, hogy abba bővíteni kelljen a csökevény tárhelyet, de hogy most hol tart a fejlődés, és ezt felfoghatatlannak tartom, hogy pont ezt a hibát, ami mindenek előtt a legégetőbb, nem tudták helyén kezelni. Hiába van szuper processzor, meg vadonatúj chipset a készülékben, ha nem társul hozzá megfelelő mennyiségű fizikai memória, hogy rendesen ki lehessen használni őket. És ilyenkor persze csak egyetlenegy megoldás van: kidobni és venni újat. Apple-éknél ugyan hasonló, de relatíve kevés eszközük van piacon az androidhoz képest, egészen más a mentalitásuk. Ahogyan az androidék mindig újnál újabbat terveznek és nem figyelnek már a régiek fejlesztésére, esetleg csak a működőképességük fenntartására, addig Apple-ék igyekeznek naprakész szoftvereket gyártani a régebbi eszközökre is, ám ezek is lassan megszűnnek, mégis előrébb van, mint az android, ugyanis míg az android a frissített-, már nem kompatibilis alkalmazásokat nem engedi fel a telefonra, és erre semmi lehetőség nincs, az iPhone-osok örülhetnek, ugyanis a nagy múltú alkalmazások előző verzióit megőrizték, így ahhoz, hogy nagyon régi iPhone-ra (pl. 2g, 3gs…) mégis felmenjenek az úgymond már-már esszenciális alkalmazások, mint facebook, youtube, snapchat, instagram, meg a többi szemét, miután előzetesen le lett töltve a számítógépre az iTunes-ban az adott Apple fiókkal, utána telefonon felkínálja a már megvásárolt alkalmazás egy régebbi verzióját, ami még kompatibilis volt az adott készülékre. Na ez döfi. Még hogy nem figyelnek a vásárlóikra.. Igen az iPhone csak egy.. Az androidok pedig Samsung, LG, Sony stb. sok-sok eltérő kinézetű platform, bár mindnek az alapja ugyanaz. Ezek megcélozzák a társadalom kevésbé tehetősebb rétegét, ez mind nagyon szép gesztus tőlük, ugyanakkor tényleg olyan gyorsan fejlődik a technológia, hogy amint az ember összekuporgatja egyre a pénzét és megveszi, már legyártottak húsz másik újabbat, és dobhatja ki, mert elveszti a kompatibilitását a rendszeresen- és gyorsan frissülő alkalmazásoktól, amiből az következik, hogy vennie kell egy újabbat. Tartós telefont alsó kategóriában nehéz találni. Éppen ezért örülhetünk, hogy gazdagék olcsón eladogatják régebbi iPhone-jukat, megéri rájuk gyűjteni.

Zene:

E ponton kissé változik a helyzet. Apple-ék keményen tolják az ipart, internetről telefonon letölteni nem lehet zenéket, csak egy másik böngészőből, aminek a letöltések mappájában lehet hallgatni a letöltött zenéket. Rendkívül kellemetlen. Másfelől pedig, ha nem kompatibilis a számítógéppel a telefon, így esélytelen, hogy iTunes-zal szinkronizálni lehessen, és ezáltal a zene alkalmazás üres marad, ki kell találni más megoldást. Szerencsére erre lett kitalálva a különböző Music Cloud, meg Soundcloud, Musicloud. Hogyan működik? Felrakod felhőre a zenéket (dropbox, google drive, one drive…), aztán az alkalmazáson belül (!) le tudod töltögetni őket. De ha csak egy Google drive van fenn, a zenefájlokat “offline is elérhető” állapotba lehet tenni. És innentől jönnek a kellemetlenkedések. Eredeti volt a zenéd, de minden információ elúszott, mire le tudtad volna rakni az iPhone-odra? Hogy lehet ez? Ha nagyon zavarja a szemed, hogy nincs borító, az ismeretlen albumok közé rakja a zenét, tudd, hogy az a baj, hogy amint feltöltöd a zenefájlt a felhőre a számítógépen, az dekódolja magának, aközben pedig elúszik minden adat a zenefájlról. Ezt csakis az orvosolja, ha az egész albumot, vagy esetleg egy mappában a cover fotóval együtt töltöd fel a felhőre. Ha viszont mappa, akkor telefonon csak úgy tudod letölteni, ha van egy unrar/unzip telepítve az eszközre, ugyanis becsomagolja a mappákat a drive. Kétszer is el kell gondolkodni rajta, melyik zene éri meg ezt a sok fáradozást. Esetleg ha már rajta van az eszközön,Safariban kikeresheted a borítóját, wikipédiáról kiírhatod az album adatait a zenefájlhoz. Mi újság androidékkal? Ami tetszik, máris töltöd, youtube downloader, csurig a telefonod zenével semmi perc alatt, nem kell hozzá erőlködni, pofon egyszerű.

Szórakozási lehetőségek:

Direkt nem írtam, hogy játékok, mert a hideg kiráz attól a szótól. Nos.. Megint az androidnak kell, hogy adjuk a pontot, a zeneletöltéshez hasonlóan alkalmazásokat is könnyedén letölthetünk akár a Google-ból is, nem muszáj mindent a Play Áruházból beszerezni, hiszen sok minden, ami tetszik a szemnek, fizetni kell érte. Azt pedig ebben az országban nem mindenki engedheti meg magának, de ha meg is engedheti, más fontosabb dolgokra költ, de mégsem akar lemaradni a jó dolgokról. Ha pedig NEM LOPUNK, megnyugtat, hogy rengeteg játéknak külön ingyenes próbaverziója elérhető. Ez egy nagyon szép dolog, mint mondtam, egy kis minta a jó dologból, hogy bárki kipróbálhassa, még az is, akinek nincs pénze, aztán ha megtetszik neki, így nyugodtabb szívvel fizet érte, mintsem amiatt stresszelne, hogy akadozik-e majd-, vagy egyáltalán elindul-e a telefonján. Az Appstore-ban ismét más a mentalitás. Ugyanis ott a jó játékok pénzbe kerülnek, demók nincsenek annyira elterjedve, viszont rengeteg játék egy teljes értékű, gyenge utánzata ingyenesen letölthető. Ez sem egy rossz ötlet, csak más.

A zeneáruház abszolút ugyanez, nekem nagyon tetszenek ezek az ingyen meghallgatható, félperces minták. Ez mindkét fajta készüléken hasonló. Az árak a megfigyelésem szerint központosítva vannak. Néhány cent eltéréssel, de mindkét platformon hasonló árban vannak ugyanazok a termékek. Véleményem szerint a könyvekből lehetnének többfélék. Egyelőre elég hiányosak, és ha felnézek a könyvespolcomra, nagyon sokat még fizetősen sem találtam meg az alkalmazásokban. Ezáltal amennyire kérhetem, kedves olvasók, legyetek szívesek, mentsük együtt a menthetőt, szkenneljük be a régi könyveket, importáljuk pdf-be, bővítsük az internetes könyvtárat. Rendkívül hasznos. A monitoron olvasás nemigen ajánlatos, eléggé leronthatja a látást, de tűkön ülve várom a kedvezőárú ebook olvasókat.

Szerintem összegezzünk.

Az android sok fejlesztőjétől rendkívül sokoldalú, könnyen személyre szabható, van belőle olcsóbb változat is, ami bár nem ér sokat, a célnak megfelel, böngészni, zenét hallgatni megfelelőek lehetnek (,sajnos nem mind). Gyártótól függően sokféle kinézete van egy-egy androidos készüléknek, szebb is, rondább is, iPhone-hoz képest is ugyanígy. Elavulékony, de amíg használható, addig nem érhetik hiányok a felhasználót, ha ahhoz mérünk, hogy az idősebbek ha váltanak az okos telefonra a gombosról, márpedig ez egyre inkább terjed, nemigen fogják agyongyömöszölni, legalábbis nem minden esetben. 🙂 Az első az mindig emlékezetes..

Mi a helyzet az iPhone-nal?

Szimpla, letisztult, exkluzív. Nyugatias. Valahogy ez inkább kicsikarná az ember pénzét, mint az android, de ezt csak mi, magyarok látjuk így. Ha valamit szeretsz, azt a kis aprót csak kifizetheted érte. Jobban becsülöd, ha költöttél rá, mintsem mikor letorrentezed és úgy nyomod az eszközre. Az iPhone inkább megköveteli magának a kiegészítőket, például a beépített egészség alkalmazás az iWatch-ot, az iTunes-kapcsolatot a zeneletöltéshez. Így az iPhone elég korlátozott, úgymond “nem jó mindenre”. Kinézete egyféle, rendkívül csinos, adja magát, ám az utóbbi időkben hanyatlani látszik. Az új iPhone még sosem volt ennyire érdektelen, mint most, nagyon sokan pedig maradi módon nem váltottak készüléket. Én se tettem volna. A 3,5-ös jack bemenet viszonylag fiatal találmány, nem volt mindig ilyen a telefonokon, nekem esszenciális, mindennap használom. Amihez pedig még nem volt szerencsém, Macbook, hihetetlen klassz szerintem az a mágneses dugó, be sem kell dugni, csak odaközelíted a porthoz és magától becuppan a helyére, illetve ugyanilyen könnyedén ki is húzható. A Macbook tetején már hagyománnyá váló világító alma logó… De ez mind odalett. Helyette egy érintősávot építettek a billentyűzet legfelső gombsora helyére. Szép, ötletes, komolyabb programoknál hasznos segítséget nyújthat… Igazából jó lenne összevegyíteni a régit az újjal. De hát hogy terelődhettem el ennyire a témától.?

IPhone-t az használ, aki utálja a nehézségeket, ha valami megtetszik neki, azért fizet (már ha nincs jailbreak-je, de ne szaporítsuk a szót), elegáns, gyors, sokkal-sokkal egyszerűbb a kezelése, emberséges. Ha a kettőt összevetjük, kisül, hogy androidból is létezik emberséges, így az két űrt tölt be, szóval lehet örülni, vagy velem nem érteni egyet, az android sokoldalú, a silány, posvány, alsó kategóriás telefonok ellenére mégis azt mondhatjuk, ebben az országban és innen keletebbre az android emberségesebb és könnyebben beszerezhető, annyi van belőle, mint a szemét. Így az androidhasználó nép érthető, hogy grimaszol az iPhone-ra, mert lényeges különbség nem túlságosan van a kettő közt.

Ezt a kört az android nyerte.

a