iPhone sztori

Egykor 18 évesen sikerült beszereznem 5000 Forintért egy iPhone 3gs készüléket, 8 gb-os volt, és természetesen használt is. Valamilyen oknál fogva kiskorom óta kötődtem ezekhez a kis kütyükhöz, sajnos a mai napig. Éppen volt egy nagyobb kijelzőjű telefonom és nem akartam elhinni, hogy eredeti iPhone 3gs-t fogok a kezemben, mert midőn még soha sem volt alkalmam a tévén és az interneten kívül iPhone-t látni, egészen szokatlan volt. A képernyője is extra kicsinek tűnt a fekete színű készülék elején megbújván… A barátomnak olcsón eladtam, mert ő nagyon szeretett volna egy ilyen telefont. Természetes, hogy árban annyit adtam meg neki, hogy az nekem is megérje, de nem volt egészen a kétszerese, mégis csak a barátomnak adom el, nem akartam kihasználni. Az android után meglehetősen ijesztő volt az iPhone rendszere, nem a legújabb rendszer volt. Sőt, ami azt illeti, annyira elavult, hogy külön trükkel lehet csak bármilyen alkalmazást rátenni, számítógép nélkül lehetetlen. Ezt kettő héttel ezelőtt tanultuk meg a barátommal. 19 éves koromban megkaptam sok-sok, miket beszélek, rengeteg, tengernyi sok telefon után az első iPhone 4s-t. Igen, kaptam. A szüleimtől. Sosem sóvárogtam iPhone után, sosem toporzékoltam és tudtam azt is, hogy itthon gyakran vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy csak és kizárólag kenyérre meg egyebekre telik. Érettségi előtt viszont, mikor elmondtam a szülőknek, hogy nincs gépem sem és Sony xperia miniről tanultam az anyagot, akkor nem telt el egy hét és elmentünk a boltba, minőségi laptopot kaptam, amin élvezet volt tanulni. 🙂 Sőt, ami azt illeti, most is arról írok. Valahol nekem ez az egész nagyon fáj. Pénz az kevés van, és mégis rám költődik. Ezért hát, mikor elmentem dolgozni, volt, párszor, hogy hazahoztam húst, meg hasonlókat, meg is sütöttem a barátnőmmel. Együtt megettük az asztalnál a családommal.

 

De eltértem a tárgytól. Első iPhone-om 34.000 Forintba került. Ez az ár először bitang magasnak tűnhet. Mert az is. De az a helyzet, hogy mondtam a szüleimnek, hogy rengeteg telefonom volt már, rengeteget csalódtam már bennük,szeretnék egy normálisat, egy utolsót, ami normálisan működik.  Ekkor bementünk a maglódi Auchanba és az elektronikai részlegen szemeztem egy Acer telefonnal http://drop.ndtv.com/TECH/product_database/images/31201564159PM_635_acer_liquid_z520.jpeg

és tudván, hogy az Acer az igazi márka, nem egy Sencor vagy egy Alcatel, de megkérdeztük egy ott dolgozó fiatal sráctól, hogy mennyire éri meg ebben az árban (32.000 Ft), ő erre rámutatott egy 28.000 Forintos Huawei telefonra. http://mobilemanila.net/wp-content/uploads/2015/05/625.jpg Azt mondta, neki hasonló van és nagyon megéri. Én igazából úgy indultam, hogy Samsung galaxy grand prime-ot veszünk, vagy j300-at, minkettő elfogyott. Egyetlen darab, ahogyan ott eg is jegyeztem “buzi, fehér színű” volt kirakva mintadarabnak. A boltos nevetett. Buzi fehér. Mondta, hogy az Acer telefonra is itt csak buzi fehér tokot lehet kapni. ….Nem kevesebb, mint két órát álltam és gondolkodtam a választásomon, mivel nekem nem tetszett a Huawei, mi több, az első androidos telefonom is Huawei volt. Végülis rávettem magam, hogy megvesszük a Huaweit. Én csak egy normális telefont szerettem volna. Kikértük a garanciát, meg mindent, már akkor összeraktam és feltűnt, hogy az origináltan kicsomagolt akkumlátor csutkára le van merülve. Elmentünk utána az Auchanon belül egy használt telefon boltba, ahol fóliát akartunk rárakatni, mivel nem adtak rá semmilyet sem, és még hozzátették, ilyen árban ne számítsunk fóliára. A használt telefonboltban (FULL GSM)  aztán kihoztak egy fóliát, 1000 Forint lett volna, de mutatták a srácok, hogy teljesen el van csúszva, gyakorlatilag nem illett rá a kijelzőre, ahol a lyukak voltak a fólián, minden arrébb esett az eredetitől. Ezért hát nem vettük meg rá. Viszont ha már ott voltunk, akkor bedugattuk töltőre a telefont, hogy működik-e egyáltalán. Lásson az ember csodát, nem működött. Folyamatosan ki-be kapcsolt. Ekkor már türelmetlenek voltak a szülők. Már elég hosszú ideje itt vagyunk és még mindig semmi. Ekkor kihúzattuk a töltőt, és visszacsomagoltuk. Ekkor megpillantottam egy iPhone 4s-t az üveg alatt a kirakatban náluk. Nagy iróniája a dolognak, hogy… Hogy fehér volt. De gondoltam… Egy iPhone-nál nekem végülis mindegy, hogy fekete vagy fehér, csak rendesen működjön. Még másfél óra telhetett el ezalatt, míg a Huawei telefont, amit igazoltak, hogy tényleg hibás, és visszaadták a pénzt. Ekkor már siettünk az iPhone-ért. 34.000 Forint volt. A sim kártyámat, ami eddig normális nagyságú volt, ingyen elvágták nekem a srácok mikro simre, ráadásul voltak olyan rendesek, hogy ingyen adtak rá tokot, ráadásul üvegfólia is volt már rá téve. Ennyi pénzért abszolút megérte, még akkor is, ha fehér, a mai napig szokom a szememmel. 😀 Szegény srác pedig az Auchanban. Ő is tök rendes volt, aki a Huaweit ajánlotta. Korai huszonéves, ez volt az első napja ott, és az első (majdnem) eladása.

 

Na de hogy működik az iPhone?

Első pillanatban nemigen tudtam, mik alapvetően a különbségek az ios és az android között. Végtére is majdnem ugyanolyan belülről. Azt eleve tudtam, hogy nincs olyan, hogy menü, hanem az előkép van tele ikonokkal, mint a Huawei telefonokon. Nem lehet bővíteni a memóriáját, beépítve 16 gb van benne. Még nem telt meg, bár nem is használtam még agyon a telefont. Néhány játékot eleinte poénból letöltöttem. Akadás mentesek, tükör tiszta a kép. Valóban lenyűgöző. És… Utólag tudván, hogy az iPhone 3gs-nek is ugyanekkora volt a kijelzője, nekem fel se tűnt. Olyan, mintha ez nagyobb lenne. Talán valami érzéki csalódás. 😀 Ezelőtt nagyon sok telefon járt már a kezembe, ami okos volt. (Samsung galaxy mini, galaxy mini 2, y, ace, sony ericsson xperia mini, Alcatel one touch x’pop, Nokia E51, C5-03) Tehát egyik sem volt egy felső kategóriás. Kezelhetőek voltak, szinte mindről el tudnék mondani egy elég hosszú történetet, ugyanis e telefonok közül csak az Y és a Nokia C5-03 volt vadonatúj. Igazából imádtam használni őket. A C5-03 behozta a mobil tévét. 😀 Az is csak addig volt poén, amíg le nem vitte az internet keretet a kártyámról, ugyanis wifiről nem volt hajlandó működni. Valahogy nem voltam egészen megelégedve vele. Ronda, régi játékok mentek fel rá, akkoriban én még játszottam. Az Y-ra már nem is igazán kerestem játékokat. Tettem rá egy Bejeweled Twist-et, meg valami kocsisat. Azok tetszettek, bár két-három használat után gyakori nálam, hogy hozzá sem nyúlok, aztán egyszer lassan eltávolítom az eszközről, mert minek, ha nem nyúlok hozzá. Az Y nagyon jó volt. Vibert arra töltöttem le először, talán az első olyan telefon, ami valóban közvetlenné tette a Facebook használatát számomra. Az Y kamerája silány volt. Felfoghatatlanul szutyok. Rengeteg telefon közül, amik a kezemben jártak, messze az Y készítette a legocsmányabb képeket. Nagyítás nélkül is egy homályos paca volt az egész kép. Nagyon kicsi képeket készített és még kisebb videót. Első sorban e tökéletes telefontól valóban a kamerája miatt váltam meg, és azért, mert egy idő után megtelt magától a memória!!! És letöröltem már minden alkalmazást, és még mindig kevés volt a hely. Egyedül a böngésző maradt, egyetlen fotót sem, vagy zenét nem hagytam meg rajta, hiába, hogy minden a memóriakártyámra volt telepítve, a telefonon is foglalta a helyet. És most itt egy PONT:

 

Én éppenséggel a felül olvasható tapasztalataimból kiindulva kerestem a jó telefont, amit sokáig akarnék használni és ilyen hibák fennállását nem akarom, főleg, ha ilyen sok pénzt adnak ki rá, hogy nekem jó legyen. Az iPhone-om a mostani legújabb ios-szel rendelkezik. Azt hiszem 9.3.1. Tulajdonképpen használat nélkül 2 és fél napig kibírja készenléti állapotban. Folyamatos használatot 5 óráig bírt ki a kezemben. Nekem ez tökéletesen megfelel. Úgysem nyomkodom egész nap, csak mondjuk olyan 3-szor 10 percet a nap folyamán. e-mailek-re válaszolok, és a híreket megnézegetem. Muszáj elmondanom a készülékről, hogy egyetlen egyszer sem akadt még meg a kezemben, nem lépett ki pofátlanul az alkalmazásokból használat közben, mint a dupla annyi rammal meg mindennel megáldott, szégyentelen Alcatel ot x’pop. Tűéles a képe, a hátlapi 8 megapixeles kamera gyönyörű. Ilyen jó kamera még nem volt a kezemben. Ha hátrányt kellene mégis mondanom, akkor az az, mikor a Facebookon felhív valaki, nem tudom azonnal felvenni a telefont, előbb fel kell oldani a zárat, és még várni is, amíg betölt, mert az egy leheletnyit lassú. Egyébként pedig olyan formán nem érzem, hogy lassú lenne, minden villámgyors rajta. Ami pedig nem, többek közt a Facebook, én nem bánom. Türelmes ember vagyok. Zenéket először nehéz volt felrakni rá. A laptopom nem ismeri fel, csak a benti, asztali gép. Így a zenéket felhőre raktam a gépen és külön letöltött alkalmazáson belül lehetett offline módban elérhetővé tenni a zeneszámokat a telefonon. Ez szerintem nagyon kellemetlen megoldás, bár később iTunes-zal a benti gépen sikerült rányöszörögni pár zenét. Telefonos böngészővel SEM lehet letölteni zenéket, sem újonnan letöltött Operával vagy Chrome-mal. Saját csengőhangot nem lehet beállítani, csak iTunes-ban megvásárolt dalokat. Nekem olyanom nincs, szóval marad az alapértelmezett. Én nem voltam iPhone fan eddig… Egyáltalán nem kötődtem az iPhone-hoz, és méghozzá a baráti köröm is egész eddig elutasította és fikázta az iPhone-t. Én meg csak mosolyogva hallgattam őket és mosolyogva gondolok vissza, hogy mennyire nem voltunk tisztában ezzel a telefonnal. Már jó pár éves, mégis adja a formáját, még mindig működik, hiper gyors, erős, ami nem mondható el a sokkal újabb Galaxy Ace-ről, ami az Y-hoz hasonló sorsra jutott. Én bátran merem ajánlani másoknak is az iPhone megvételét, megvan már nekem egy ideje. Kifogástalanul teszi a dolgát. Nem használom státuszszimbólumnak, még mielőtt bárki is megvádolna ezzel. 😀 Én még csak egy barátomnak mutattam meg, akinek eladtam a másik iPhone-t és csakis azért, hogy egymást tudjuk segíteni az eszköz működésének megértésében.  Én a jövőbe úgy nézek, hogy tudni kell, az ios 10 már nem lesz elérhető frissítés a 4s-re és lassan ennek is leáldozhat, de amilyen benyomást adott nekem ez a készülék magáról, nem lesz rossz kedvem egy olyan 4-5 év után megvenni az eggyel újabb iPhone-t, ugyanígy használtan. Remélem, jó munkahelyem lesz. 🙂

a